Elementele unei baze de date

Elementele unei baze de date
Informaţia supusă prelucrării este reprezentată de calculator în formă de date. Deosebim două categorii de date: date elementare şi date compuse.
Datele elementare sînt indivizibile în raport cu prelucrările la care urmează a fi supuse. Exemple de astfel de date: numere întregi, numere reale, cuvintele unui text, etc.
Datele compuse sînt alcătuite din mai multe date elementare şi pot fi divizate în date mai simple. Exemple: informaţia din registrul clasei, care conţine numele şi prenumele elevului, anul naşterii, domiciliul, etc.
În prezent, volumul datelor prelucrate  cu ajutorul calculatoarelor moderne este foarte mare, fapt ce complică stocarea, extragerea, prelucrarea şi utilizarea informaţiilor necesare. Pentru a simplifica aceste procese, au fost elaborate insturmente speciale, denumite baze de date.
Baza de date este un ansamblu de informaţii, organizate într-un  mod special, fapt ce facilitează stocarea şi extragerea lor.
De exemplu dacă dorim să păstrăm pe calculator informaţiile referitoare la elevii din clasa în care învăţăm, putem crea o bază de date, ce va conţine pentru fiecare persoană cîte o dată complexă, formată din mai multe date elementare-numele, prenumele,anul naşterii, domiciliul. În mod similar putem crea o bază de date ce va conţine informaţiile despre toţi elevii din şcoală.
Aplicaţiile de calcul tabelar conţin mijloace simple şi eficiente pentru crearea unor baze de date relativ mici. În cadrul aplicaţiilor de calcul tabelar, bazele de date se realizează în formă de liste.
Lista de date reprezintă o structură tabelară cu rînduri şi coloane. Fiecare rînd al listei este numit înregistrare, iar fiecare coloană- cîmp al bazelor de date. Primul rînd al tabelului conţine denumirile de cîmpuri.

Pentru exemplificare în figura 1 este prezentată o foaie de calcul.
 

În procesul creării listelor se vor respecta următoarele recomandări:
  • fiecare listă de date vafi creată într-o foaie separată de calcul;
  • între denumirile de cîmpuri şi înregistrări nu trebuie să existe rînduri goale;
  • celulele dintr-o anumită coloană trebuie să conţină date de acelaşi tip;
  • datele din fiecare celulă a listei nu vor fi precedate de spaţii;
  • celulele adiacente listei vor rămîne goale;
  • fiecare înregistrare va fi numerotată, în acest scop utilizîndu-se prima sau ultima coloană a listei de date.

Комментариев нет:

Отправить комментарий